Pieczeń cielęca duszona

Menu » Pieczeń cielęca duszona

Mięso opłukać, jeśli kawałek jest nierówny lub płaski, związać sparzonym sznurkiem. Natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć mąką. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano. Włożyć do dopasowanego wielkością rondla. Wlać 1/8 I wody, dodać tłuszcz ze smażenia, cebulę pokrajaną w talarki i dusić powoli pod przykryciem około 1 godziny. W czasie duszenia wyparowaną wodę uzupełniać. Gdy pieczeń jest miękka, odsunąć na bok. Oprószyć sos resztą mąki i zagotować. Jeśli potrzeba, osolić. Pieczeń wyjąć, pokrajać ostrym nożem w poprzek włókien (skośnie) na szerokie plastry. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem, przybrać zieleniną. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, jarzyną z wody i surówką z warzyw.