Pierogi z mięsem

Menu » Pierogi z mięsem

Przyrządzić nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pokrajać, zrumienić na tłuszczu. Ugotowane, pieczone lub duszone mięso i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę, sól, pieprz (starannie wymieszać). Zagnieść ciasto (wg przepisu 370), wyrabiać pierogi, dokładnie zlepiać. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gdy się zagotują i wypłyną, wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć. Wyłożyć na półmisek, oblać topionym masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką. Można okrasić topioną słoniną. Zamiast mięsa można dać 70 dkg ugotowanych płucek lub ryby uduszonej z cebulą i tłuszczem. Nadzienie przyrządza się tak samo jak z mięsa.