Placki ziemniaczane

Menu » Placki ziemniaczane

Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do warzyw o bardzo drobnych otworach, dodać startą cebulę, rozmącone jajo i mąkę, osolić, wymieszać. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, kłaść łyżką niedużą ilość masy ziemniaczanej, cienko rozsmarować (na średniej patelni można smażyć tylko 2 placki). Smażyć szybko na ostrym ogniu, rumienić z 2 stron. Usmażone zaraz podawać. Smażąc z większej ilości układać na brytfannie lub blasze najwyżej w 2 warstwach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Placki ziemniaczane powinny być cienkie i chrupiące. Podawać z masą śledziową, z sosem grzybowym, z surówkami z warzyw lub posypane cukrem albo ze smażonymi borówkami (wówczas do masy ziemniaczanej nie dodawać cebuli).