Potrawka cielęca po normandzku

Menu » Potrawka cielęca po normandzku

Mięso opłukać i razem z kośćmi włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować powoli około 40 minut. W połowie gotowania dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć razem z jarzynami, wywar odparować do 0,5 I. Mięso obrać z kości (mostek, górkę podawać pokrajane z kością), pokrajać w grube kawałki o średnicy 4 cm, jarzyny z wywaru pokrajać w talarki nożem karbowanym. Przyrządzić sos: masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić 0,5 I zimnego wywaru, jeśli potrzeba osolić, zagotować. Dodać żółtko, wymieszać z sosem. Włożyć do sosu pokrajane mięso, zagrzać ciągle mieszając, aby sos się nie „zwarzył". Mięso z sosem wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, obłożyć włoszczyzną z wywaru, posypać siekaną zieloną pietruszką. Podawać z kluseczkami, ryżem, kaszą perłową, jarzynami z wody. Do sosu można dodać sok z cytryny.