Risotto z nerek

Menu » Risotto z nerek

Nerki opłukać, obrać z nadmiaru tłuszczu, przekrajać wzdłuż, wymoczyć przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Nerki wyjąć z wody, pokrajać w kostkę, włożyć do rondla, dodać cebulę z tłuszczem. Wlać 1/8 I wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pieczarki opłukane, obrane ze skórki i pokrajane w plasterki, dusić razem, pod koniec osolić. Ryż ugotować na sypko (wg przepisu 412), wyłożyć na miskę, wymieszać z nerkami i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć na półmisku do zapiekania, w prodiżu lub kokilkach, zalać gęstą, osoloną śmietaną zmieszaną z żółtkami, z wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć. Podawać na tym samym półmisku,