Rolada z cielęciny

Menu » Rolada z cielęciny

Mięso opłukać i przygotować do nadziania według przepisu 711. Przyrządzić nadzienie: czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z szynką przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, tartą bułkę, sól, pieprz, siekaną pietruszkę i utrzeć wałkiem na gładką masę. Nadzienie rozłożyć równo na mięsie. Mięso zwinąć mocno w rulon, owiązać sparzonym sznurkiem jak baleron. Folię aluminiową lub pergamin posmarować tłuszczem, owinąć dokładnie mięso i jeszcze raz owiązać sznurkiem, włożyć do gorącego piekarnika, polewać często wodą. Roladę przed owinięciem w pergamin lub folię aluminiową można sparzyć wrzącą wodą. Piec około 1 1/2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika pokrajać w plastry grubości 1 cm i ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną oraz surówką z warzyw.