Ryba zapiekana z makaronem

Menu » Ryba zapiekana z makaronem

Przyrządzić ciasto (wg przepisu 920), formować paszteciki z nadzieniem z mięsa, szynki lub parówek, albo z mięsa i kapusty cukrowej. Wyrobione paszteciki układać na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Gdy wyrosną, smarować rozmąconym jajem. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 25 minut. Zrumienione układać na półmisku i podawać na gorąco. 30 dkg fabrycznego makaronu (kolanka), 2 dkg tłuszczu nadzienie 50 dkg ryby (dorsz, szczupak, sum, lin) 2 dkg tłuszczu, 5 dkg cebuli, 1 kostka przyprawy do zup, 1/8 I śmietany, 1 jajo, sól, pieprz, 4 dkg sera tylżyckiego, 2 dkg tłuszczu do posmarowania półmiska

Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody. odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z tłuszczem. Szczupaka sprawić, opłukać, odfiletować, obrać z ości, pokrajać na porcje szerokości 2 cm. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, usmażyć na jasnozłoty kolor, włożyć rybę, osolić, oprószyć pieprzem, wlać 1/8 I wody i dusić powoli około 20 minut. Na ogniotrwałym półmisku posmarowanym tłuszczem ułożyć 2 warstwy makaronu przekładając rybą. Zalać śmietaną zmieszaną z żółtkiem, 1 kostką przyprawy do zup rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Podawać na tym samym półmisku. Osobno podać surówkę 2 warzyw. Rybę zapiekaną można przyrządzić w prodiżu. Ugotowany makaron można przed zapiekaniem połączyć z 25 dkg różnych jarzyn duszonych.