Stek cielęcy naturalny

Menu » Stek cielęcy naturalny

Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokrajać na porcje nieco ukośne w poprzek włókien, pobić tłuczkiem zwilżonym wodą, wyrobić nożem, wyrównać na powierzchni, nadać im kształt podłużnych, owalnych płatów grubości 1,5 cm. Bezpośrednio przed smażeniem osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać smalec, włożyć i smażyć z obydwu stron na rumiano. Na każdy stek położyć kawałek masła i dosmażyć na brzegu płyty lub włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Zaraz po usmażeniu ułożyć na ogrzanym półmisku, polać tłuszczem ze smażenia. Podawać z sadzonym jajem, ziemniakami, z jarzynami z wody (kalafior, brukselka, szpinak itp.) oraz z surówką z warzyw, np. z pomidorów, lub z sałatą.