Szpinak zasmażany

Menu » Szpinak zasmażany

Świeży szpinak przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody. Odciąć korzonki, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, lekko osolić i krótko gotować na silnym ogniu (5-10 minut). W czasie gotowania zamieszać. Gdy jest miękki, odcedzić, osączyć dokładnie, przyciskając łyżką do dna cedzaka. Przepuścić przez maszynkę lub posiekać siekaczem. Masło stopić, dodać mąkę, zasmażyć (nie rumienić). Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, zagotować mieszając. Jeśli jest bardzo gęsta, do dać wywar ze szpinaku. Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli, włożyć do  szpinaku, dodać zasmażkę, wymieszać razem, zagotować. Wyłożyć na salaterkę, podawać do mięsa, z sadzonymi jajami lub jajami na twardo (posiekać, posypać z wierzchu) i z ziemniakami lub grzankami. (Szpinak mrożony paczkowany połączyć z sosem mlecznym, dodać czosnku, osolić i zagotować. Zamiast czosnku można przyprawiać gałką muszkatołową lub zrumienioną cebulą).