Szynka po brytyjsku

Menu » Szynka po brytyjsku

Mięso opłukać, wyjąć kości, obrać z powięzi, rozciąć wzdłuż włókien, tak aby pozostał płaski prostokąt, pobić tłuczkiem zwilżonym wodą, osolić, naszpikować wędzonym i pokrajanym w słupki boczkiem, posmarować cienko musztardą, pokryć plastrami szynki. Mięso zwinąć mocno w rulon, starannie owiązać sparzonym sznurkiem jak baleron, osolić, oprószyć mąką, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć do rondla odpowiedniej wielkości, podlać 1/8 I wody, przykryć i dusić powoli do miękkości. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać i wraz z obraną pokrajaną w talarki cebulą dodać do mięsa. Wyparowaną wodę w czasie duszenia uzupełniać. Gdy mięso jest miękkie (uważać, aby nie przegotować, gdyż źle się kraje), wyjąć z rondla. Sos z jarzynami przetrzeć przez gęste sito, osolić do smaku, podprawić mąką, zagotować, połączyć ze śmietaną. Z mięsa zdjąć sznurek. Pokrajać roladę w skośne plastry grubości 1-1,5 cm, ułożyć na półmisku, oblać sosem, wstawić do gorącego piekarnika i zagrzać. Podawać z pączkami z ziemniaków, ziemniakami puree, makaronem (rurki) i sałatą lub inną surówką z warzyw.