Wątróbka cielęca

Menu » Wątróbka cielęca

Wątróbkę starannie opłukać, obrać z błony i grubych żył. Pokrajać w skośne plastry grubości 1 cm, a potem w kwadraty 4*4 cm. Cebulę obrać, pokrajać w talarki, zrumienić na 2 dkg tłuszczu na jasnozłoty kolor na małej patelni. Na dużej patelni rozgrzać silnie resztę tłuszczu, wkładać partiami wątróbkę, osmażyć szybko na ostrym ogniu (usmażone kawałki przesunąć na bok patelni). Usmażoną wątróbkę osolić, oprószyć pieprzem, dodać cebulę, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, śmietanę, wszystko razem wymieszać. Dusić 2-3 minuty pod przykryciem i natychmiast wydać. Podawać jako przekąskę lub 2 danie z ziemniakami albo kluseczkami.