Wątróbka cielęca duszona

Menu » Wątróbka cielęca duszona

Wątróbkę starannie opłukać, obrać z błony, grubszych żył, osączyć. Słoninę pokrajać w słupki długości 6 cm, średnicy 1/2 cm, oprószyć pieprzem. Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, wlać 1/8 I wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Gdy wątróbka jest miękka, odsunąć na bok płyty, sos oprószyć resztą mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa. Podawać pokrajaną w grube plastry, ułożoną na podłużnym półmisku, oblaną sosem i posypaną zieloną pietruszką, z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw. (Tak przyrządzoną wątrobę można podawać na zimno bez śmietany. Smaczna jest również do chleba).