Wątróbka po angielsku

Menu » Wątróbka po angielsku

Wątróbkę opłukać, osączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły. Oprószyć pieprzem i mąką, włożyć na patelnię na silnie rozgrzany tłuszcz. Osmażyć szybko z obu stron, polewając często gorącym tłuszczem ze smażenia. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, usmażyć. Zrumienioną wątróbkę dosmażyć na boku płyty lub włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Wątróbka powinna być wewnątrz różowa. Gdy wątróbka gotowa, pokrajać ją ostrym nożem w niezbyt cienkie plastry, ułożyć w jednym rzędzie na podłużnym półmisku, posypać z wierzchu usmażoną cebulą, polać sosem ze smażenia. Podawać wątróbkę z ziemniakami pod dowolną postacią i sałatą lub z kapustą kwaszoną albo z surówką z warzyw.