Wątróbka smażona z selerami

Menu » Wątróbka smażona z selerami

Mięso opłukać, osączyć, obrać z powięzi (błon), pokrajać w poprzek włókien nieco skośnie na szerokie plastry, pobić tłuczkiem zwilżonym w wodzie na płaty grubości około 1 cm, wyrobić nożem, nadać im kształt owalny. Sznycle osolić, panierować w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce. Panierunek przycisnąć dokładnie rękami, nożem wyrównać starannie brzegi. Sznycle kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na silnym ogniu z 2 stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać 2 dkg masła i dosmażyć na brzegu płyty. Jednocześnie rozgrzać na dołkownicy lub zwyczajnej patelni 2 dkg tłuszczu i usmażyć 4 sadzone jaja. 2 dkg masła utrzeć z siekanym szczypiorkiem, uformować 4 krążki o średnicy 2 cm. Sznycle ułożyć na ogrzanym podłużnym półmisku na każdym z nich kłaść sadzone jajo, obok jaja na plasterku cytryny krążki masła szczypiorkowego. Podawać z ziemniakami puree, frytkami i zielonym groszkiem z marchewką, szpinakiem, jarzyną z wody, surówką z warzyw.