Zapiekanka z mięsa wędzonego

Menu » Zapiekanka z mięsa wędzonego

Ugotować kaszę na sypko (wg przepisu 409). Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać 2 dkg tłuszczu, 3-4 łyżki wody i udusić pod przykryciem do miękkości. Przyrządzić sos grzybowy z suszonych lub świeżych grzybów. Zetrzeć ser na tarce o drobnych otworach. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić, na tłuszczu. Pęczak, uduszone jarzyny, mięso pieczone, pokrajane w kosteczkę i usmażoną cebulę wymieszać razem, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Wyłożyć na półmisek do zapiekania, zalać sosem grzybowym, posypać z wierzchu tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 minut. Podawać na tym samym półmisku. Można zapiekać w płaskim rondlu.