Ziemniaki „frites"

Menu » Ziemniaki „frites"

Ziemniaki wyszorować, umyć, obrać cienko, szybko opłukać. Pokrajać w małe cząstki (cieńsze od cząstek pomarańczy) lub grubsze paski, albo talarki, osuszyć w ściereczce. Łój rozgrzać w dwóch naczyniach, zrobić próbę wrzucając kawałek obranego ziemniaka, jeżeli zaraz się zru- mieni, można smażyć resztę ziemniaków. Wrzucać niewielkimi partiami do pierwszego naczynia na silnie rozgrzaną fryturę, smażyć krótko

Gdy na powierzchni ukażą się pęcherzyki, wyjąć i włożyć do drugiego naczynia z bardzo mocno nagrzaną fryturą i również krótko smażyć. Można ziemniaki smażyć w jednym rondlu: obsmażyć partiami na żółty kolor, po czym silnie rozgrzać fryturę i partiami smażyć po raz drugi na złoty kolor. Zrumienione wybrać łyżką cedzakową, osączyć na bibule. Wyłożyć na salaterkę albo ogrzany półmisek, oprószyć solą i zaraz podawać. Podaje się do mięs po angielsku. Do smażenia ziemniaków „frites" najwygodniej jest używać specjalnych koszyczków drucianych, w które wkłada się przygotowane ziemniaki i zanurza w gorącej fryturze. Frytury powinno być 4 razy więcej od smażących się ziemniaków, gdyż wówczas ziemniaki szybko się rumienią. Zamiast frytury można do smażenia używać oliwy lub oleju. Fryturę (po usmażeniu ziemniaków) trochę ostudzić, do ciepłej wlać 2-3 I wody i pozostawić, aby zupełnie zastygła. Zimną fryturę zdjąć z powierzchni wody i nożem oczyścić z nagromadzonego kożucha. Oczyszczoną fryturę można ponownie używać.