Zrazy cielęce bite

Menu » Zrazy cielęce bite

Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokrajać w poprzek włókien w skośne plastry. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem zwilżonym wodą i ukształtować, nadając mu kształt okrągły, grubości około 1 cm. Oprószyć solą i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na rumiano. Ułożyć w rondlu odpowiedniej wielkości w jednej warstwie, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać obraną, pokrajaną w krążki i usmażoną cebulę. Zrazy cielęce podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem 40-50 minut. Gdy mięso jest miękkie, odsunąć na bok płyty, oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować. O ile sos jest za gęsty, rozrzedzić wodą. Podawać w rondlu, w którym się dusiły, albo na okrągłym półmisku oblane sosem. Zrazy podawać z ziemniakami, kaszką krakowską, perłową, surówką z warzyw i jarzynami z wody.