Zrazy cielęce mielone z nadzieniem z siekanego koperku

Menu » Zrazy cielęce mielone z nadzieniem z siekanego koperku

Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokrajać skośnie w poprzek na cztery płaskie, szerokie porcje. Każdy kawałek mięsa pobić niezbyt silnie tłuczkiem zwilżonym wodą na bardzo cienkie płaty. Oprószyć solą, papryką, włożyć 2-3 paski wędzonego boczku, zwinąć ciasno w rulonik, spiąć drewnianymi szpilkami (można użyć wykałaczek). Zrazy osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do płaskiego, dopasowanego wielkością rondla, dodać obraną, pokrajaną w krążki i usmażoną cebulę, podlać wodą rozmieszaną z koncentratem pomidorowym, dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, szczyptą cukru, wyjąć szpilki drewniane, zagotować. Ułożyć na półmisku. Oblać sosem, posypać siekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami z wody albo kaszą perłową, krakowską i surówką z warzyw. W ten sam sposób przyrządza się zrazy cielęce z szynką lub pasztetem, którym należy smarować uformowane płaty mięsa i następnie ciasno zwijać.