Kakao – znaczenie i zastosowanie

Uwielbiamy pić kakao i jeść produkty posiadające w swoim składzie zmielone ziarna kakaowca.

Z ziarna kakaowca po odpowiedniej obróbce uzyskuje się proszek, który ma szerokie zastosowanie:

– w produkcji gorzkiej czekolady, oraz innych słodyczy
– w wytwarzaniu niektórych kosmetyków
– stosowany jest również w leczeniu
Kakao wpływa korzystnie na zdrowie człowieka:
– odżywia, tonizuje, regeneruje i nawilża skórę
– pobudza metabolizm komórek
– chroni przed wirusami i chorobami skóry
– leczy oparzenia, podrażnienia i skaleczenia skóry
– wspomaga koncentrację
– dostarcza organizmowi magnezu, wapnia, żelaza, chromu, cynku, manganu
– dobrze wpływa na samopoczucie człowieka
– redukuje stres
– dzięki przeciwutleniaczom posiada właściwości antyrakowe
– pobudza prace jelit i żołądka
– wspomaga trawienie i wydalanie
– wpływa pozytywnie na pracę serca
– wzmacnia układ krążenia
– polepsza nastrój, gdyż działa antydepresyjnie
– poprawia ukrwawienie mózgu
– usprawnia pamięć
– odmładza
– działa jako afrodyzjak

Pozytywne właściwości kakao były znane człowiekowi od tysięcy lat, to jednak oprócz licznych plusów spożywanie jego w dużych ilościach posiada również i minusy:

– na niektóre osoby może działać za bardzo pobudzająco
– ponadto spożycie zbyt dużej ilości czekolady i innych wyrobów cukierniczych powoduje tycie

Dlatego zawsze warto pamiętać o umiarze.