Ananas: korzyści i szkody

Ananas jest czasami nazywany królem owoców tropikalnych. Rośnie w krajach Azji Południowo-Wschodniej, Afryce, Ameryce Łacińskiej i nie jest uprawiana w Europie, ale pochodzi z tropików. Owoce mają jasnożółty kolor i można je stosować w różnych rodzajach: świeże, suszone, konserwowe itp. O korzyściach płynących z ananasa na odchudzanie i do innych celów szeroko informują artykuły i prasa, należy jednak pamiętać, że spożywanie go w nadmiernych ilościach może być szkodliwe.

Właściwości odżywcze ananasa

Ananas jest bogaty w wodę, węglowodany i enzymy, które ułatwiają trawienie białek. Skład ananasa na 100 gramów:

• woda: 86,9 g
• białko: 0,44 g
• węglowodany: 10,4 g
• błonnik: 1,2 g
• cukry proste: 10,4 g
• witamina C: 15 mcg
• witamina A: 6,1 mcg
• witamina B1 (tiamina): 0,092 mg
• witamina B2 (ryboflawina): 0,036 mg
• kwas foliowy: 11 mcg
• karotenoidy: 36,8 mcg
• wapń: 14,5 mg
• jod: 4,3 mg
• sód: 2,1 mg
• potas: 175 mg
• magnez: 16,9 mcg
• fosfor: 10 mg
• żelazo: 0,41 mg.

Zawartość kalorii w ananasie wynosi 52,9 kcal na 100 g.

Korzyści zdrowotne ananasa

Owoc tej rośliny ma właściwości wiatropędne, dlatego jest bardzo skuteczny w usuwaniu nadmiaru gazów zgromadzonych w przewodzie pokarmowym, polecany jest przy wzdęciach.

Ananas ma korzystne właściwości dla przewodu pokarmowego, ponieważ pobudza pracę pęcherzyka żółciowego i poprawia trawienie, często jest stosowany w leczeniu zaparć.

Ananas jest bardzo przydatny przy odchudzaniu, ponieważ pomaga usunąć nagromadzone toksyny i tłuszcze z organizmu, co z kolei prowadzi do utraty wagi.

Owoc ananasa ma właściwości poprawiające krążenie krwi, polecany jest osobom z zakrzepicą. Jest również bardzo przydatny w leczeniu nadciśnienia.

Ananas ma właściwości przeciwzapalne i jest bardzo pomocny w leczeniu guzków i skręceń. Z drugiej strony ta właściwość może mieć znaczenie dla zmniejszenia bólu spowodowanego chorobami układu mięśniowo-szkieletowego.

Ananas jest szeroko stosowany do usuwania robaków jelitowych ze względu na swoje właściwości przeciwhistaminowe.

Roślina ta ma również właściwości zobojętniające kwas, dlatego zaleca się jej stosowanie w leczeniu zgagi i zapalenia żołądka.

Owoce ananasa mają właściwości moczopędne, dzięki czemu pomagają usuwać płyny z organizmu. Ta cecha sprawia, że ​​ananas jest dobrym pokarmem dla osób z chorobami układu moczowego. Zaleca się również w przypadku dny moczanowej i zatrzymania płynów.

Kandyzowany ananas: korzyści

Suszony ananas ma kilka korzystnych właściwości:
• Przyspiesza rozkład białek, usuwa nadmiar płynów, a tym samym wspomaga utratę wagi.
• Normalizuje pracę przewodu pokarmowego.
• Usuwa toksyny i toksyny z układu pokarmowego.

Ważny! Kandyzowane owoce ananasa są wysokokaloryczne, podobnie jak wszystkie suszone owoce. Ich nadmierne spożycie zamiast utraty wagi doprowadzi do odwrotnego efektu – przyrostu masy ciała.

Ananas w puszkach: korzyści i szkody

W sklepie często trudno jest znaleźć soczyste i dojrzałe owoce. Jeśli przyzwoity produkt nie jest dostępny lub masz napięty budżet, ananas w puszce jest dobrą alternatywą. Posiada następujące korzystne właściwości:
• w stanie zastąpić wypieki, tępy apetyt na potrawy bogate w skrobię i słodycze;
• poprawia trawienie;
• pomaga schudnąć.

Ważny! Konserwacja „zabija” niektóre składniki odżywcze zawarte w owocach i dodaje kalorii. Ogranicz spożycie owoców w puszkach.

Suszone ananasy: korzyści i szkody

Kawałki suszonych owoców to świetna alternatywa dla słodkich deserów i czekolady. Są dobre dla twojego zdrowia, ponieważ:
• tłumić głód;
• poprawić stan przewodu pokarmowego;
• usunąć toksyny z jelit.

Suszone owoce są bogate w kalorie, więc nie można ich nazwać środkami wspomagającymi odchudzanie. Jest to raczej wybór dla tych, którzy chcą przytyć lub znaleźć zdrową alternatywę dla słodyczy.

Ważny! Suszone owoce ananasa tłumią chęć palenia, dlatego często służą do pozbycia się złego nawyku.

Szkoda ananasa

Pomimo obfitości użytecznych właściwości, w niektórych przypadkach ananas może być szkodliwy. Jest przeciwwskazany w następujących kategoriach osób:
• pacjenci z zapaleniem błony śluzowej żołądka o wysokiej kwasowości;
• niedociśnienie;
• osoby z indywidualną nietolerancją owoców;
• dzieci i kobiety w ciąży;
• osoby ze zwiększoną wrażliwością szkliwa zębów.

Po zjedzeniu ananasa zaleca się wypłukanie ust lub umycie zębów: może powodować korozję szkliwa zębów.

Lepiej jest jeść z niego świeże owoce i sok na pusty żołądek, oddzielnie od innych potraw. Mieszając się z innymi pokarmami, owoc traci część swoich dobroczynnych właściwości.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author