Ciasteczka owsiane, szybkie i pyszne!

Jako dziecko jednym z moich ulubionych przysmaków były domowe ciasteczka owsiane, które regularnie podawała nam sąsiadka. Jasno-piaskowy kolor, miękki i rozpływający się w ustach – gdy tylko pojawił się w naszej kuchni, zniknął niemal w kilka chwil. I nie jest to zaskakujące: nie tylko ja, ale cała nasza mała rodzina była zachwycona tym ciasteczkiem owsianym i jego bezmączną recepturą, a goście, którzy wpadli na światło, również nie byli przeciwni ich zjedzeniu.

W zimowe wieczory moja babcia i ja uwielbiałyśmy piec coś pysznego na herbatę. W dużym zeszycie z ciemną okładką moja babcia trzymała wiele przepisów, które zebrała przez lata. Pożółkłe strony gazet, wycinki ze starych radzieckich magazynów, wyblakłe zdjęcia i tylko przepisy spisane starym wiecznym piórem – czego tu nie było! Ale dziwna rzecz: z naszą wspólną miłością do pieczenia moja babcia i ja nigdy nie próbowaliśmy zrobić ciastek z płatków owsianych i nauczyć się przepisu od sąsiada. Były też misterne ciasta, jak np. Ciasto miodowe, zobacz przepis tutaji domowe ciasta z nadzieniem i bez, ale z jakiegoś powodu nigdy nie przyszło nam do głowy, aby wziąć przepis na domowe ciasteczka owsiane i go ugotować. Ale lepiej późno niż wcale, prawda? Po tylu latach w końcu miałam okazję potwierdzić słuszność tego stwierdzenia i chcę się z Wami podzielić przepisem na ciasteczka owsiane bez mąki.

Jakoś dostałem słodką owsiankę. Dlatego nie dało się ich zjeść, postanowiłem zrobić z nich coś smacznego. Chociaż producent twierdził, że jest odwrotnie, nie pasowały one do roli owsianki: była zbyt słodka. Wyrzucenie go też nie jest dobre. Ale jak wiesz, nie ma sytuacji beznadziejnych. A dla tych, którzy myślą inaczej, polecam czytanie artykułu Anastasia facet jest na naszej stronie internetowej „Sunny Hands” „Każdy problem jest po prostu ukryty okazja . Wtedy przypomniałem sobie, jak bardzo kochałem ciasteczka owsiane jako dziecko i postanowiłem spróbować zrobić szybkie ciasteczka owsiane z płatków owsianych.

Dlaczego szybkie ciasteczka owsiane?

  • Do gotowania używaj błyskawicznych płatków owsianych zamiast zwykłych płatków;
  • ciasteczka owsiane gotuje się w kuchence mikrofalowej.
  • Moim zdaniem to świetny przepis na domowe ciasteczka owsiane. Jeśli chcesz chrupać ciasteczka, ale nie masz czasu ani ochoty bawić się ciastem przez długi czas, rozgrzej piekarnik i co najważniejsze długo poczekaj, wystarczy wymieszać płatki owsiane z torebki z kilkoma prostymi składnikami i cieszyć się słodkim poczęstunkiem w 10 minut. Czy to naprawdę bardzo prosty przepis na ciasteczka owsiane bez mąki?

    Jaki jest inny plus tego przepisu na ciasteczka owsiane? Nigdy nie byłem zwolennikiem używania kuchenki mikrofalowej specjalnie do gotowania (zwłaszcza jeśli jest to coś z ciasta), ale ostatnie doświadczenie kulinarne skłoniło mnie do ponownego przemyślenia swojego punktu widzenia. Okazuje się, że w kuchence mikrofalowej można ugotować pyszne ciasteczka owsiane, a poświęca się znacznie mniej czasu i wysiłku.

    Przepis na ciasteczka owsiane

    Ponieważ miałem tylko 3 torebki po 38 g płatków owsianych, ciastek było niewiele, dosłownie na 1 przekąskę. Z drugiej strony ma to swoje zalety: w ten sposób ciasteczka gotują się szybciej, a dodatkowo będziesz miał tylko świeży przysmak, który możesz zjeść w całości na raz i nie przechowywać go. Dlatego plik cookie został nazwany „Gotuj i jedz”.

    Tak więc, aby zrobić szybkie ciasteczka owsiane, potrzebujemy:

  • trochę więcej niż 1 szklanka płatków owsianych instant, zwykłych lub z dodatkami (mam – ze śmietaną, truskawkami i jeżynami);
  • Uwaga! Owsianka zawierała już cukier, więc go nie dodałam. Jeśli używasz niesłodzonych płatków zbożowych, możesz obliczyć potrzebną ilość cukru na podstawie proporcji zwykłych ciastek owsianych (okazuje się, że jest to około 1,5-2 łyżki) lub dodać cukier do smaku.

    Rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Użyłem drugiej opcji przy 60% mocy (600W) i czasie 10 sekund.

  • Dodaj zmiękczone masło do płatków owsianych i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jajko do masy i ponownie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę, ponownie zamieszaj – i ciasto jest gotowe! Oto, co powinniśmy otrzymać:
  • Weź płaski talerz, który jest bezpieczny w kuchence mikrofalowej i wyłóż go papierem do pieczenia. Papieru nie natłuszczałem, ciasteczka i tak łatwo się odklejają.
  • Zacznijmy rzeźbić ciasteczka. Przede wszystkim zwilż ręce zimną wodą: ciasto jest dość lepkie i dobrze przylega do dłoni. Radzę moczyć ręce po każdym wycięciu ciastka.
  • Ściśnij mały kawałek ciasta, zwiń w kulkę, spłaszcz i połóż na papierze. Wyrzeźb ciasto tak, jakbyś gotował kotlety. I nie zapomnij zmoczyć rąk zimną wodą. Otrzymałem następujące „spacje”:
  • Wstawiamy ciasteczka do mikrofalówki. Dobieramy moc 30% (300 W), czas – 9 minut. Cóż, przygotowując przysmak, masz czas na umycie naczyń i uporządkowanie rzeczy na stole.
  • Monitoruj stan ciasteczek podczas gotowania. Przez ostatnie 5 minut zacznie skwierczeć i pojawi się biała piana. Nie bój się tego! Wystarczy nacisnąć stop, wyciągnąć ciastko i ostrożnie oddzielić je od papieru. Jeśli zauważysz, że spód jest rumiany i brązowawy, odwróć ciastko na drugą stronę i włóż z powrotem do piekarnika. Namocz pozostały czas i wyjmij go z piekarnika. Ciasteczko jest gotowe!
  • Poczekaj chwilę, aż lekko ostygnie i nagrzeje się i podawaj. Najsmaczniejsze jest oczywiście jedzenie ciastek owsianych z mlekiem. Smacznego!

    Mam ciasteczko owsiane. Łatwe w przygotowaniu, szybkie i smaczne. Myślę, że moja babcia zasłużenie może być ze mnie dumna.

    Podzielę się z nią moim przepisem. Ale najpierw potraktuję ją z powstałym przysmakiem. Z czym będzie moje następne ciasteczko owsiane? Jeszcze nie wiem. Może dodam do tego posiekane orzechy lub rodzynki. A może po prostu zostawię to bez wypełnienia. Nie ważne. Najważniejsze jest to, że z każdego niezbyt przyjemnego drobiazgu zawsze możemy się czegoś pożytecznego nauczyć i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego, parafrazując jedno dobrze znane zdanie, powiem tak: jeśli życie podarowało ci bezsmakową owsiankę, zrób z niej ciasteczka owsiane. A potem nalej sobie kubek mleka, odsuń wszystkie myśli na dalszy plan i ciesz się świeżą, domowej roboty smakołykiem.

    Julia Wisniewski
    Julia Wisniewski
    Rate author