Czy kaktusy są dla Ciebie dobre?

Zdjęcie z: dary-prirody.su

Kaktusy należą do soczystej rodziny. Kaktusy są często używane jako rośliny ozdobne, ale wiele z nich uprawia je jako rośliny uprawne. Kaktusy to wyłącznie rośliny Nowego Świata. Oznacza to, że pochodzą one tylko z obu Ameryk, Indii Zachodnich.

Wiele gatunków kaktusów rośnie jako dzikie rośliny w suchych i półsuchych regionach Indii. W Meksyku, USA, Hiszpanii, Włoszech i Afryce Północnej są ważnym pożywnym pożywieniem. Jadalne części to liście, kwiaty, łodygi i owoce. Dzięki doskonałym właściwościom i świeżemu smakowi młode płaskie liście są pożywnym składnikiem sałatek, zup, salsy i tacos, natomiast niedojrzałe owoce świetnie nadają się do wyrobu korniszonów, dojrzałych owoców na soki, dżemy, a także można je jeść na surowo.

Istnieje około 130 rodzajów i 1500 gatunków kaktusów o różnych kształtach i rozmiarach. Najwyższy to Pachycereus pringlei, maksymalna odnotowana wysokość to 19,2 m, a najmniejsza to Blossfeldia liliputiana, która osiąga dojrzałość tylko około 1 cm średnicy.

Właściwości lecznicze

Wegetatywne części kaktusów są wykorzystywane we współczesnym żywieniu i medycynie. Kaktus ma również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.

Wyciągi z kaktusa pejotlowego stymulują ośrodkowy układ nerwowy, regulują ciśnienie krwi. Jest znanym środkiem psychoaktywnym używanym przez rdzennych Amerykanów w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych.

Uważa się, że ekstrakt z kaktusa opuncji figowej jest skuteczny w leczeniu cukrzycy insulinoniezależnej (NIDDM), pomagając obniżyć poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Jednak potrzeba więcej badań, aby potwierdzić te korzyści.

Opuncja jest szeroko stosowana jako lek na oparzenia, obrzęki i niestrawność. Stwierdzono, że działanie ekstraktu owocowego jest lepsze niż ekstraktu z łodygi.

Owoce kaktusa zawierają witaminę C i działają przeciwrodnikowo. Jedzenie owoców kaktusa pozytywnie wpływa na równowagę redoks organizmu, zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne lipidów i poprawia stan antyoksydacyjny u zdrowych ludzi.

Badanie związków przeciwutleniających zawartych w owocach kaktusa wykazało, że skórka odmian zielonych, fioletowych i czerwonych zawiera kemferol, więcej izorhamnetyny w skórce odmian zielonych i fioletowych, skórki czerwonoskórych zawierają kwas askorbinowy, a żółte karotenoidy.

Badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że ekstrakt z kaktusa skutecznie hamuje wzrost komórek rakowych, moduluje ekspresję genów związanych z guzem. Jednak mechanizm przeciwnowotworowego działania ekstraktu z kaktusa wymaga dalszych badań.

Nasiona kaktusa pachycereus prigli są jadalne i bardzo pożywne, a sama roślina jest stosowana w medycynie tradycyjnej. Badanie na szczurach wykazało, że olej z kaktusa i jego nasiona obniżyły poziom cholesterolu w surowicy, zmniejszając w ten sposób czynniki ryzyka miażdżycy.

Liście opuncji indyjskiej mają właściwości hipolipidemiczne, dlatego są przydatne dla osób z zaburzeniami metabolizmu lipidów.

Ekstrakt i nalewka z łodyg selenicereusa zawierające glukozydy działają moczopędnie i dobrze wpływają na serce.

Ekstrakt z kaktusa zawiera witaminy E i K oraz kwasy tłuszczowe, które zmiękczają i odżywiają skórę. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy pomaga zapobiegać radykalnym uszkodzeniom i przedwczesnemu starzeniu się skóry, spowalniając powstawanie zmarszczek.

Uważa się, że ekstrakt z opuncji figowej pomaga zmniejszyć nieprzyjemne skutki kaca.

Wykorzystanie owoców

Kaktusy, takie jak opuncja figowa i hilocereus, wytwarzają jadalne owoce zwane pitahaya. Są bogate w cukry, witaminy, minerały i aminokwasy. Masa owocu waha się od 80 do 140 g, średnia porcja jadalna to 54,18%.

Składniki:

Cukry redukujące – 8-9%.
Kwas askorbinowy i beta-karoten występują w umiarkowanych ilościach – odpowiednio 14,7 mg / 100 gi 334 μg / 100 g.
Całkowita zawartość pektyny wynosi 5,32-14,19%.
Zawartość śluzu wynosi 3,78-8,5%.

Owoce kaktusa są uważane za bogate źródło barwników betalainowych, a do produkcji jogurtów i lodów wykorzystywane są kolorowe koncentraty owoców kaktusa.

Fioletowy owoc jest źródłem betalain (przeciwutleniaczy) i barwnika podobnego do buraka, powszechnie używanego w przemyśle spożywczym.

Stwierdzono, że różne rodzaje opuncji zawierają 13 rodzajów betaksantyn. A stricta opuncja ma najwyższą zawartość betacyjaniny – 80 mg / 100 g świeżych owoców.

Za pomocą

“Korniszony”, dżemy i syropy powstają z owoców kaktusów, mydło, z liści wyrabiane są napoje alkoholowe, nasiona są wykorzystywane do produkcji miodu i serów.

Badanie dotyczące wykorzystania błony śluzowej kaktusa wykazało, że jego stosowanie prowadzi do wydłużenia okresu przydatności do spożycia truskawek. Szlam kaktusowy może być również stosowany jako naturalny zagęszczacz.

W niektórych krajach rolnicy używają kaktusa do oczyszczania wody pitnej.

Skutki uboczne

W niektórych przypadkach możliwe są nudności, wzdęcia, biegunka, zwiększona objętość i częstotliwość stolca. Spożywanie dużych ilości owoców może powodować zatory w jelitach dolnych.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author