Dlaczego nie musisz opróżniać wody z makaronu

Ten prosty składnik poprawi smak potraw.
Dlaczego nie musisz opróżniać wody z makaronu: mały sekret szefów kuchni
Podczas procesu gotowania skrobia jest uwalniana z mąki do wody. Dlatego po ugotowaniu makaronu pozostaje białawy, mętny płyn. Większość ludzi wylewa ją do zlewu. Ale nie szefa kuchni. Nazywają to „płynnym złotem”. W końcu to ta mętna ciecz sprawi, że sos do  makaronu będzie gęsty i jednolity. Huffington Post dokładnie opisał , jak z niego korzystać.

Masz dość myślenia o tym, co ugotować na obiad lub kolację? Zasubskrybuj „ Czas jest ” w Viber. Każdego dnia wybieramy najlepsze przepisy, aby ułatwić Ci życie.

Bardzo często zamiast sosu na talerzu jest jakaś niezrozumiała kałuża. Dzieje się tak, ponieważ woda i olej w mieszaninie rozdzielają się. Tutaj przydaje się płyn do makaronu: jest potrzebny do emulgowania.

Emulgowanie to proces łączenia dwóch cieczy w jednorodną mieszaninę, która inaczej by się nie połączyła. Skrobia zawarta w mące działa jako emulgator i zagęszczacz. Wystarczy dodać kilka łyżek wody do makaronu do sosu i powoli mieszać. Rezultatem jest gęsta, kremowa konsystencja.

Do sosów można użyć wody nie tylko z makaronu, ale także z soczewicy, fasoli, brązowego ryżu. Wszystkie mają dużo skrobi.

Jest jeszcze jeden plus stosowania tego płynu. Jeśli makaron nie zostanie wypłukany po ugotowaniu, na makaronie pozostanie warstwa skrobi, która utrzyma go razem z sosem. Wtedy smak Twojego makaronu będzie jeszcze bardziej harmonijny. Ta sztuczka sprawdzi się z każdym sosem: sosem pomidorowym, kremowym Alfredo, a nawet pesto.

Istnieje kilka metod konserwacji wody po ugotowaniu:

  • Odcedź makaron jak zwykle na durszlaku, ale spuść wodę do miski.
  • Gotuj w specjalnym rondlu z wbudowanym durszlakiem. Ułatwi to proces. Wystarczy wyjąć durszlak, a woda pozostanie w garnku.
  • Za pomocą szczypiec wyjmij z wody długi makaron, taki jak spaghetti i fettuccine.
  • Wyjmij mały makaron łyżką cedzakową.

Spróbuj zhackować życie, robiąc jeden z tych sosów.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author