Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Pelmeni to bardzo popularne, praktyczne i ulubione danie wielu osób. Z pewnością każdy z nas ma w zamrażarce cenną torbę, na wypadek gdyby goście nagle pojawili się na progu lub po prostu nie mieli czasu na przygotowanie obiadu.

Jak gotować pierogi w domu i wszystko, co z tym związane – jak je wyrzeźbić, co włożyć do nadzienia , jak prawidłowo ugotować i co podać na stole – postaramy się dowiedzieć w kolejnych artykułach, a dzisiaj zacznie się od ciasta, czyli podstawowego składnika tego pysznego dania. Zastanówmy się razem – jak zrobić ciasto na pierogi miękkie i elastyczne, żeby nie wygotowało się po zamrożeniu podczas gotowania pierogów.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Najprostsze ciasto na pierogi przaśne zwykle zawiera wodę, jajka i mąkę. Chociaż nazywa się go pierogami, można go wykorzystać nie tylko do robienia pierogów. Nadaje się również do robienia pierogów, ciast czy pasztetów.

Jeśli mięso mielone się skończyło, a ciasto zostało, to można je wykorzystać np. Na domowy makaron lub pierogi do zupy, pierogi leniwe lub ciasto do pizzy. I można zwinąć bułeczki – bułki, włożyć do środka tłuczone ziemniaki, cukier lub inne mięso mielone i smażyć na oleju. Lub na koniec po prostu usmaż tortille bez nadzienia, po rozwałkowaniu.
Jako dziecko bardzo pamiętam takie ciasta, kiedy mama smażyła je na patelni.

Wydaje się, że to prosta sprawa, ale jego opcji gotowania nie da się zliczyć … Robi się go z wodą, mlekiem lub kefirem, dodaje się warzywa lub masło, a nawet gotuje się wodę. Każda gospodyni ma swój własny sekretny przepis. Niektóre gospodynie przykładają jedzenie do oka, inne dokładnie odmierzają ilość, wierząc, że tylko dokładne proporcje składników mogą nadać mu elastyczność i jędrność, a gotowe pierogi mają szczególny smak. Ktoś nie ma pojęcia, jak można zrobić ciasto bez jajek, a ktoś twierdzi, że gotowanie bez jajek to naprawdę pierogi.

Która ze wszystkich opcji będzie odpowiadać Twojemu gustowi – zdecyduj sam – zapoznaj się z przedstawionymi przepisami, spróbuj, wybierz!

Klasyczne ciasto na pierogi

To właśnie jest idealne do pierogów, pierogów i pasztetów, nawet dla tych, którzy zamierzają wyrzeźbić manti. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje, bo okazuje się bardzo elastyczny i sprężysty, aw kroju, jeśli dobrze go ugniatamy, będzie „dziurawiony” jak na zdjęciu:

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Najważniejsze jest przestrzeganie czasu mieszania i proporcji wskazanych w tym przepisie.

Przepis na gotowanie krok po kroku:

Weź 1 szklankę wody o temperaturze pokojowej o pojemności 250 mililitrów, dodaj do niej łyżkę soli małym szkiełkiem, zamieszaj i daj czas na całkowite rozpuszczenie soli.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Następnie 4 szklanki (o tej samej pojemności) mąki przesiej przez sito.

Przesiewanie mąki jest konieczne nie tylko do usunięcia obcych cząstek lub robaków mąki, ale także do nasycenia jej tlenem, co pozwala na ujednolicenie przyszłego ciasta. Przesiewanie mąki to jedna z podstawowych zasad podczas pracy z mąką! I lepiej zrobić to dwa razy.

Zbieramy i odstawiamy pół szklanki mąki do dalszego zagniatania.

Do mąki wlej wodę z rozpuszczoną do końca solą, rozbij 2 jajka i zacznij ugniatać ręką

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Do tego momentu, aż cała mąka, która była w misce, zostanie zagnieciona

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Teraz wlej lewe pół szklanki mąki na czysty stół, rozprowadź gęstą masę

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

i dalej ugniataj na stole.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Ugniataj przez około 3 minuty, a następnie przykryj miską i odstaw na 5 minut, po czym kontynuuj ponownie, mieszając mąkę pozostałą na stole, dodając jej trochę.

A po 10 minutach na stole prawie nie było mąki, ale okazało się, że takie wspaniałe ciasto na pierogi.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Teraz, aby nie zwijał się i nie wysychał, należy go umieścić w czystej plastikowej torbie.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Zawsze mam małą pozostałość przy robieniu pierogów i jeśli wiem, że niedługo znów będę go potrzebować to zwykle przechowuję go w lodówce w temperaturze do +2 st. Przez 3 dni, szczelnie owijając w plastikową torebkę . A jeśli wkrótce nie zamierzasz rzeźbić, lepiej go zamrozić – włóż do zamrażarki w tym samym opakowaniu, tam można go przechowywać do 30 dni.

Co zrobić, jeśli z pierogów zostało ciasto?

Co mam wtedy zrobić?

Biorę niewielką ilość mąki, dodaję do niej trochę sody i mieszam z resztą. Odstawiam na około piętnaście minut i smażę na oleju roślinnym następujące ciasta:

Ciasto parzone na domowe pierogi na wrzącej wodzie

Teraz nauczmy się, jak zrobić idealne, miękkie i pyszne ciasto warzone na pierogi.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Nic skomplikowanego, przygotowanie jest proste i bardzo smaczne!

Potrzebujemy:

330 g mąka

250 ml. wrzątek

2 łyżki stołowe. l. olej roślinny

1 łyżeczka Sól

Jak zrobić:

Przesianą wcześniej mąkę wsypać do miski, posolić, dodać olej i wrzącą wodę i wymieszać wszystkie składniki przez 3-5 minut, najpierw łyżką, aby w tym czasie mieszanina stała się mniej gorąca

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Masę przenosimy na blat roboczy i zagniatamy do uzyskania jednorodnej konsystencji, posypując w razie potrzeby mąką.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Rezultatem jest takie plastikowe ciasto, które nie przykleja się do dłoni i jest bardzo przyjemne w dotyku. Możesz od razu przystąpić do rzeźbienia pierogów,

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

lub podczas zamrażania, uprzednio zapakowany w celofan.

Przepis na ciasto na pierogi z wodą mineralną

Ciasto na pierogi przygotowane według tego przepisu na wodzie mineralnej, czy też jak to się nazywa soda, okazuje się elastyczne, giętkie, miękkie i przewiewne, a co najważniejsze, pierogi i pierogi nie odstają podczas gotowania, a nadzienie tak nie wypadają.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Składniki:

  • Mąka – 550-600 gr.
  • Woda mineralna gazowana – 250 ml.
  • Olej roślinny – 4 łyżki
  • Jajko – 1 szt.
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Cukier – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Wbij jajko do pojemnika, dodaj sól, cukier, olej roślinny i sodę.

Wodę mineralną należy pić tylko mocno gazowaną, ponieważ im więcej bąbelków, tym ciasto jest bardziej przewiewne, miękkie i smaczniejsze

Wymieszaj trzepaczką i zobacz, jak masa natychmiast zaczyna się pienić:

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Przesianą mąkę dodawać stopniowo małymi porcjami i ugniatać.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Nie powinien przyklejać się do dłoni, wsypujemy tyle mąki, ile Twoim zdaniem wystarczy. Przesuwamy go na stół i dalej ugniatamy rękami, około 10 minut, aby ciasto stało się elastyczne, wtedy nie będzie problemów z krojeniem go na porcje i rozwałkowaniem bazy na pierogi.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Gotowe ciasto zawijamy w woreczek i odkładamy na 20 minut, tak aby wszystkie składniki „przylegały” do siebie.

A podczas pracy z nim, aby nie wyschnąć, można go przykryć ręcznikiem na wierzchu

Zapewniam, że praca z tym niesamowitym produktem to po prostu przyjemność! Pierogi są bardzo, bardzo smaczne! Goście zwykle podziwiają i proszą o przepis.

Podobało ci się? Udostępnij znajomym – klikaj w przyciski mediów społecznościowych na początku lub na końcu artykułu. Dziękuję Ci.

Jak zrobić ciasto na pierogi kefirowe w wypiekaczu do chleba

Urządzenia kuchenne, czy jak się je teraz nazywa, gadżety znacznie ułatwiają nam życie z Wami, zwłaszcza przy wyrabianiu pierogów pomaga wypiekacz do chleba, z którym gospodynie domowe o wiele szybciej radzą sobie z gotowaniem, a nawet nie brudzą sobie rąk mąką.

Z tego filmu dowiesz się, jak szybko w 10 minut gotować w wypiekaczu do chleba przy użyciu kefiru i sody gaszonej octem.

Przepis wykorzystuje szklankę o pojemności 250 ml.

Pyszne ciasto na pierogi z dodatkiem oleju roślinnego

To moim zdaniem najlepsze ciasto na pierogi i pierogi – jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a z produktów potrzebujesz minimum: mąka, woda, jajka, sól i olej roślinny (najlepiej oliwa z oliwek) . A co najważniejsze, nie przykleja się do stołu i wałka po rozwałkowaniu, nie gotuje się i dobrze się klei.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Proporcja jest tutaj idealnie dobrana – bierzemy 4 szklanki (lub kubki) przesianej mąki, wsypujemy do miski, robimy wgłębienie w stosie i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Ważne jest, aby mierzyć zarówno mąkę, jak i płyn w tym samym pojemniku.

Następnie wlej 3 ćwiartki ciepłej wody do szklanki (kubka).

Spraw, aby woda była bardzo ciepła, prawie gorąca, ale NIE wrząca! Nie powinno być zimno. Wtedy gluten z mąki rozproszy się szybciej i osiągnie stan „związany”

ALE, to nie jest straszne, nawet jeśli nadal wlejesz zimną wodę, ciasto nie zepsuje się z tego powodu, po prostu daj mu trochę czasu, aby się dłużej położył i to wszystko. Mąka szybciej „wiąże się” z ciepłą wodą, na tym polega różnica.

I wlej tam 1 czwartą oleju roślinnego. Używaj tylko bezzapachowego oleju.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Wymieszaj widelcem i od razu wlej do rowka w mące. Wysyłamy tam 2 jajka i zaczynamy proces ugniatania tym samym widelcem, a następnie ręcznie, stopniowo mieszając całą mąkę.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Gdy prawie cała mąka jest wymieszana, przekładamy ją na stół i dalej ugniatamy rękami

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Olej daje dodatkową elastyczność, można by rzec, taką twardość.

Ciasto trzeba ugniatać do uzyskania gładkości, a żeby było wygodniejsze, łatwiejsze i mniej męczące dla dłoni – można je pokroić na mniejsze kawałki, bo o wiele wygodniej jest ugniatać małe grudki niż jedną dużą.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Następnie połącz wszystkie kawałki i włóż je do plastikowej torby na pół godziny.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Jeśli boisz się pomylić proporcje – weź po prostu 600 gr. mąka i 280-290 ml płynu. Płyn to połączenie wody, jajek i oleju. Jeśli jajka są za małe, brak płynu uzupełnij wodą. W przeciwnym razie otrzymasz bardzo twarde ciasto.

Nie przesadzaj z olejem roślinnym! Wystarczy 5-6 łyżek stołowych. W przeciwnym razie produkty nie będą dobrze przylegać.

Ta opcja będzie super elastyczna dzięki olejowi roślinnemu, można go dość cienko rozwałkować, a jednocześnie nie będzie się rozrywać. I smakuje o wiele ładniej niż bez oleju.

Przepis na ciasto na pierogi w wodzie z dodatkiem jajka

Kiedyś czułeś się obrażony, gdy po ugotowaniu pierogów zobaczyłeś „kwaśną owsiankę”. Czasami dzieje się tak z powodu mąki nie najwyższej jakości lub niezbyt udanego przepisu.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Dlatego dzisiaj zebraliśmy dokładnie te przepisy, według których będziesz miał doskonałe pierogi i zaoferujesz je do spróbowania, oceny i być może znajdziesz dla siebie odpowiednią opcję.

Przeanalizujmy więc przepis na ciasto przaśne zmieszane z wodą

Proces gotowania:

Weź dość wysoką miskę (dla wygody) i włóż do niej kilka domowych jajek.

Domowe jajka mają odpowiednio wyraźniejsze, ciemniejsze żółtko, a pierogi będą smaczniejsze i piękniejsze

Posolić i rozbić gęstą skorupkę żółtek ręczną trzepaczką, łącząc je z białkiem w jednorodną masę. Do miski przesiej około 800 gram mąki, wlej olej roślinny, letnią wodę i mieszając zwykłym widelcem, wszystko wymieszaj.

Gdy w pojemniku nie ma już suchej mąki, „moczymy” ręce w pozostawionej przez nas mące, trochę posypujemy ciasto i odkładając widelec zaczynamy zagniatać je na posypanej powierzchni stołu roboczego do jest jednocześnie elastyczny i miękki.

Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajek – wideo

I znowu klasyczny przepis – na wodzie, ale bez użycia jajek. Obejrzyj wideo, w którym wszystko jest szczegółowo pokazane, krok po kroku i zrozumiałe.

Mamy następujący plan:

Uniwersalny przepis na ciasto ptysiowe na domowe pierogi

Po prostu piosenka!

Uniwersalny – oznacza to, że można z niego zrobić nie tylko niesamowite pierogi, pierogi czy paszteciki, ale także przepyszne manti, placki, podpłomyki, pozy, czy jak to się nazywa gorzałka.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Delikatna, giętka, elastyczna, przyjemna w pracy i bardzo smaczna!

Ponadto, podobnie jak w klasycznej recepturze, gotuje się go z jajkami i bez. Rozważaliśmy już drugą opcję, teraz przeanalizujmy tę.

Jak zagnieść ciasto na pierogi:

Mąkę przesiej do miski i lepiej zrobić to dwa razy. Robimy małe zagłębienie w środku i tam rozbijamy jajko i sól. Wymieszaj i ubij widelcem.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Następnie dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego i cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody. Nie bój się, kleju nie będzie 🙂

Mieszaj, aż będzie można wymieszać łyżką, a następnie połóż na powierzchni i ugniataj rękami (dodaj trochę mąki, jeśli to konieczne), aż uzyskasz jednorodną, ​​elastyczną, miękką masę.

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Teraz należy przykryć ręcznikiem lub miską i odczekać 30 minut na „dystans”.

Gotowy!

Jak zrobić ciasto na pierogi z mlekiem

Ciasto Pelmeni gotowane na mleku jest elastyczne i sprężyste. Idealnie nadaje się zarówno do pierogów, jak i pierogów. Bardzo dobrze się rozciąga i roluje, nie drze się, ale szybko i łatwo się przygotowuje. Pierogi z niej są tak pyszne, że polizasz palce!

Domowe ciasto na pierogi: 10 przepisów

Aby przygotować pyszne mleczne ciasto na domowe pierogi, wystarczy wziąć cztery proste składniki:

Przepis:

Mąkę przesiej dwukrotnie. Wymieszaj wodę z mlekiem i rozpuść sól w powstałej mieszaninie. Następnie wylej mąkę i zacznij ugniatać. Powstałą masę pozostawiamy na pół godziny do „odpoczynku”, przykrywając ręcznikiem.

Jak zrobić ciasto na kolorowe pierogi

Czy wiesz, że pierogi można zrobić w kolorze, a nie tylko w zwykłej bieli? Przygotowanie jest tak proste, jak łuskanie gruszek, dodawanie podczas ugniatania naturalnych barwników – szpinaku, kurkumy, marchewki, buraków czy koncentratu pomidorowego, wtedy uzyskasz bardzo pozytywne, kolorowe pierogi.

A oto film, który w pełni pokazuje ten proces:

I Bon Appetit!

Tak więc dzisiaj dowiedzieliśmy się, jak zrobić ciasto na pierogi, które nie byłoby miękkie i zobaczyliśmy 10 różnych sposobów na zrobienie elastycznego i smacznego ciasta na domowe pierogi. A jeśli masz własne, oryginalne przepisy, podziel się z nami w komentarzach, jeśli nie masz nic przeciwko 🙂

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author