Domowe karmelizowane owoce

Owoce karmelizowane według proponowanej receptury przypominają kawałki letniego słońca, które w cudowny sposób dostały się do Twojej kuchni. Same w sobie są nie tylko wyśmienitym rzadkim deserem. Plasterki glazurowane warstwą karmelu będą wspaniałym dodatkiem do wielu słodkich potraw, płatków zbożowych, nadzienia, niecodziennej dekoracji do ciast i innych słodyczy.

Do gotowania lepiej jest wybrać lekko niedojrzałe owoce z gęstą elastyczną miazgą. Ale z cierpliwością możesz zachować nienaruszone plastry soczystych mandarynek i pomarańczy. Im bardziej skoncentrowany jest syrop, tym łatwiej to osiągnąć. Błyszczące, wielokolorowe owoce, ułożone na talerzu, przypominają rozsypanie drogocennych kamieni.

Domowe karmelizowane owoce

Struktura:

  • jabłka – 2-3 szt.;
  • mandarynki – 2-3 szt.;
  • miód – 2-3 łyżki. l.;
  • woda (gorąca) – 50 ml.

Przygotowanie:

1. Mandarynki obrać ze skórki, maksymalnie usunąć białe włókna – mogą one nadać potrawie niepotrzebną goryczkę! Podziel na porcje. Pożądane jest, aby plasterki mandarynki nie zawierały nasion.

2. Pokrój jabłka na ćwiartki. Umieść plastry razem z mandarynkami bezpośrednio w rondlu.

3. W razie potrzeby dodaj miód i trochę gorącej wody.

4. Umieść pojemnik na kuchence. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aby sok owocowy wypuścił i trochę gotuj na parze.

5. Zdjąć pojemnik z ognia. Gdy owoc ostygnie, kilkakrotnie zamieszaj. Po ostygnięciu owoc wciągnie syrop do siebie i stanie się soczysty i słodki.

Karmelizowane owoce przechowuj w słoiku lub pojemniku w lodówce. Okres przydatności do spożycia to 5-6 dni.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author