Głóg – skarbnica witamin

Zdjęcie z: dary-prirody.su

Głóg znany jest przede wszystkim jako roślina lecznicza. Pomaga skutecznie chronić serce, reguluje ciśnienie krwi, jest wskazany do stosowania w stanach drażliwości i nadmiernej pobudliwości, bezsenności. Zarówno kwiaty, jak i owoce głogu są wykorzystywane do produkcji suplementów diety i farmaceutyków.

Głóg to szeroko rozpowszechniona roślina. Cierniste krzewy występują w parkach, ogrodach, na obrzeżach lasów, w przydrożnych zaroślach. Owoce zbiera się późną jesienią, kiedy są już dojrzałe, ale nadal jędrne. Nie powinny być niedojrzałe ani przejrzałe, ponieważ w takich przypadkach nie mają lub tracą właściwości lecznicze.

Wpływ na układ sercowo-naczyniowy

Za dobroczynny wpływ głogu na układ sercowo-naczyniowy odpowiedzialne są przede wszystkim dwa związki – flawonoidy i procyjanidyny. Pierwsze z nich działają rozluźniająco na mięśnie i naczynia krwionośne, dzięki czemu bardziej dotleniona krew dostaje się do mięśnia sercowego, a serce pracuje wydajniej. Ponadto flawonoidy pomagają również złagodzić bóle menstruacyjne poprzez działanie relaksacyjne. Procyjanidyny łagodnie obniżają ciśnienie krwi.

Właściwości rośliny potwierdziły badania naukowe przeprowadzone przez pracowników Warszawskiej Akademii Medycznej, którzy już w latach 70-tych doszli do wniosku, że składniki głogu wzmacniają działanie relaksacyjne tętnic wieńcowych, pobudzają serce do częstszego i częstszego silne skurcze, a także zwiększają w nim przewodnictwo nerwowe.

W innym eksperymencie wyciąg z głogu podawano pacjentom cierpiącym na zaburzenia krążenia. W ciągu dwóch miesięcy nastąpiła zdecydowana poprawa stanu zdrowia.

Preparaty na bazie głogu polecane są osobom cierpiącym na chorobę wieńcową i inne choroby układu krążenia, a także osobom po zawale serca. Składniki głogu rozszerzają naczynia krwionośne i skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Są również skuteczne w leczeniu zawrotów głowy i przewlekłych bólów głowy poprzez dotlenienie mózgu.

Głóg – skarbnica witamin i pektyn

Cenne składniki znaleziono zarówno w owocach, jak i kwiatach oraz liściach głogu. Roślina jest bardzo bogata w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy organizmu i skutecznie wspomaga go w walce z infekcjami i przeziębieniami.

Zawiera również dużo witaminy PP, która bierze udział w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów oraz utrzymuje w dobrej kondycji nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Ważne jest, aby rozszerzając naczynia krwionośne, witamina PP poprawiała pracę mózgu.

Lista składników odżywczych obecnych w głogu jest znacznie dłuższa. Owoce i kwiaty zawierają również witaminy B i A. Roślina jest również bogatym źródłem soli mineralnych, garbników i pektyn. Jego olejki eteryczne działają relaksująco i kojąco, więc jedzenie głogu może przynieść ulgę po ciężkim dniu lub dużej aktywności fizycznej.

Ze względu na swoje bogate właściwości jest dodawany nie tylko do leków nasercowych i przeciwmiażdżycowych, ale także do środków zwiększających odporność i uspokajających.

Owoce głogu zawierają duże ilości pektyny, rozpuszczalnego błonnika, który zwiększa ilość spożywaną w żołądku, sprawiając, że czujesz się pełny. Błonnik wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę i reguluje proces opróżniania.

Kiedy zbierać owoce głogu?

Opinie w tej kwestii są różne. Jedni mówią, że najlepsze owoce są twarde i czerwone, pojawiające się na krzewach jesienią, inni sugerują, że owoce głogu najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, kiedy są miękkie i soczyste.

Praktycznie każda alternatywa ma swoje zalety. Owoce głogu zbierane jesienią są idealne do suszenia, można z nich zrobić nalewki, a jagody zimowe, mrożone i raczej miękkie, jeśli nie są używane do celów leczniczych, są idealnym składnikiem do dżemów i domowego wina.

Głóg i magnez to idealny duet

Jeśli nie masz możliwości samodzielnego zbierania głogu, wiele produktów na bazie tej rośliny bez problemu znajdziesz w aptekach i sklepach zielarskich. Istnieją również leki łączące ekstrakt z głogu i magnez. Badania naukowe wykazały, że ten duet jest najbardziej skuteczny we wzmacnianiu serca, regulacji krążenia i ochronie naczyń krwionośnych, nie wykazując żadnych skutków ubocznych.

Preparaty głogu praktycznie nie powodują skutków ubocznych i nadają się do długotrwałego stosowania. Polecane są nie tylko osobom z bardzo niskim ciśnieniem krwi, ale także kobietom w ciąży i matkom karmiącym.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author