Jak dobrać doniczki?

Patelnie w kuchni są jak jedna z baletnic w partii solowej, bez nich nie można sobie wyobrazić ogólnego widoku kuchni, życia na niej kucharza (lub zwykłej gospodyni domowej). W garnkach możemy gotować tak wiele różnych potraw: zupy i przystawki, a także smażone warzywa, sosy i płatki śniadaniowe … jednym słowem, trudno zakończyć tę aukcję. Bardzo dobrze pamiętam zestaw emaliowanych garnków mojej mamy, który w czasach sowieckich był tylko hitem i pewnie stał na półkach w wielu rodzinach. A z tymi rondlami najlepiej wspominam – barszcz, pierogi, galaretka mleczna… hmmm bajka! Ponieważ nasze menu główne gotowane jest w garnkach, do doboru tych przyborów kuchennych musimy podchodzić z należytą odpowiedzialnością, bo dziś półki sklepowe oferują tak szeroki asortyment, o jakim nasi rodzice mogli tylko pomarzyć.

Tak więc doniczki są podzielone według dwóch kryteriów: materiału, z którego są przygotowane, oraz ich objętości. Mówiąc o materiale, są to: garnki emaliowane, stal nierdzewna, ceramika, szkło, aluminium, teflon. Są też garnki żeliwne i miedziane, ale ze względu na ich niepopularność nie będziemy ich rozważać.

1. Garnki emaliowane.

Są to najczęstsze doniczki w kategorii średniej ceny, dlatego cieszą się dużym zainteresowaniem wśród rosyjskich rodzin. Same garnki są wykonane z żeliwa lub żelaza, a następnie pokryte emalią na zewnątrz. Te patelnie mają swoje wady i zalety. Ogólnie były bardzo popularne w czasach radzieckich, teraz priorytety trochę się zmieniają.

Nadaje się do: gotowania większości zup, konserwowania, gotowania warzyw i innych produktów spożywczych.

Zalety: niski koszt, dobra alternatywa dla garnków aluminiowych, ponieważ ściany wewnątrz nie reagują ze środowiskiem kwaśno-zasadowym i pozwalają na znacznie dłuższe przechowywanie gotowanej żywności.

Wady: niestety nasze naczynia często mogą się w takich patelniach spalić. Ponadto szkliwo jest dość kruche i rysy pojawiają się na nim dość szybko. Ponadto rysy prowadzą do pęknięć, a później do frytek i tyle, na takich patelniach nie można już gotować. Dlatego nie można myć i pocierać garnków emaliowanych szczotkami ani środkami ściernymi. Krótko mówiąc, te garnki wymagają dużo czasu, aby je wyczyścić i dłużej pozostają w kuchni.

2. Patelnie wykonane ze stali nierdzewnej.

Dziś garnki (a właściwie naczynia) wykonane ze stali nierdzewnej stopniowo zdobywają czołowe miejsca. W Niemczech w kuchni każdej gospodyni domowej znajdziecie komplet garnków wykonanych z tego właśnie materiału. Te garnki są wykonane ze stopu dwóch metali – niklu i chromu.

Nadaje się do: przygotowywania zup, wekowania, gotowania, pieczenia w piekarniku (zdjąć tylko plastikowe rączki).

Plusy: jest ich dużo. Po pierwsze, garnki ze stali nierdzewnej są odporne na środowisko zasadowe i kwaśne, co oznacza, że ​​można w nich gotować i przechowywać całą żywność. Po drugie, nie wymagają żadnej starannej i delikatnej konserwacji. Po trzecie, takie garnki można gotować na każdym rodzaju pieca. Po czwarte, gotowane jedzenie w takich patelniach stygnie wolniej.

Minusy: Oczywiście to cena. Garnki ze stali nierdzewnej są dość drogie. Nie zawsze wygodne jest używanie takich zestawów do piekarnika, ponieważ trzeba odkręcić i przykręcić plastikowe uchwyty. Ale opcjonalnie można kupić parę ceramicznych lub szklanych patelni do garnków ze stali nierdzewnej.

3. Garnki ceramiczne.

Te patelnie są wykonane z ceramiki i są uważane za królów w zachowaniu smaku potraw i użytecznych właściwości produktów. Prawdopodobnie znasz rosyjskie doniczki, zestaw, który musi mieć każda gospodyni z doświadczeniem. Powiem ci sekret, że takie garnki w Niemczech w rosyjskich sklepach kosztują dużo pieniędzy.

Nadaje się do: gotowania zup, duszenia, gotowania, pieczenia w piekarniku i kuchenkach mikrofalowych.

Zalety: równomierne rozprowadzenie ciepła, to znaczy takie garnki będą się równomiernie nagrzewać. Dobrze się rozgrzewają, a gotowe danie długo nie ostygnie. Smak i zdrowotność potraw są lepiej zachowane niż w jakimkolwiek innym garnku.

Wady: Te patelnie są bardzo delikatne; po upuszczeniu można je łatwo złamać. Nie nadają się do kuchenek indukcyjnych.

4. Patelnie szklane.

Garnki szklane ognioodporne mają podobne właściwości do ceramiki. Równomiernie się podgrzewają i dobrze zachowują smak potraw. Dziś jak nie garnki szklane, to chyba szklane naczynia do pieczenia są chyba w każdej rodzinie.

Nadaje się do: przygotowywania zup, wekowania, duszenia, gotowania, przygotowywania płatków śniadaniowych, pieczenia w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Zalety: łatwa pielęgnacja takich patelni. Są odporne na ciepło i nadają się zarówno do pieców, jak i do piekarników. Te garnki długo utrzymują ciepło.

Wady: nie lubią nagłych zmian temperatury, to znaczy nie należy ich wkładać do już rozgrzanego piekarnika. Patelnie szklane są bardzo delikatne ze względu na swoją kruchość. Nie nadaje się do płyt indukcyjnych.

5. Patelnie aluminiowe.

Myślę, że były to najpopularniejsze patelnie w czasach radzieckich, ponieważ każdy je ma. To prawda, że ​​dziś wielu zabiera te doniczki do swoich daczy lub używa ich bardzo rzadko, ponieważ popularność takich doniczek minęła.

Nadaje się do: przygotowywania zup, duszenia, gotowania.

Plusy: Trwałość takich potraw. Patelnie aluminiowe są bardzo lekkie i nie wymagają specjalnej, delikatnej konserwacji. Woda w nich szybko się nagrzewa. Niska cena.

Wady: Patelnie mogą się odkształcać, nie tolerują środowiska kwaśnego i zasadowego. Jedzenie może się często palić. Kiedyś zrobiłem owsiankę z semoliny w takim rondlu – było mi bardzo przykro.

6. Patelnie teflonowe.

Dziś są bardzo popularne ze względu na nieprzywierającą powłokę.

Nadaje się do: robienia zup, gotowania, duszenia, produkcji płatków śniadaniowych, galaretek i wielu innych.

Zalety: żywność w takich patelniach nie pali się i nie pozostaje na wewnętrznej wyściółce garnka. Będą służyć gospodyni przez długi czas, z należytą starannością. Powłoka teflonowa jest przyjazna dla środowiska.

Wady: Garnki pokryte teflonem są bardzo wrażliwe, a najmniejsze zadrapania czynią je bezużytecznymi, dlatego wymagają bardzo starannej i starannej konserwacji. Dodatkowo wraz z takimi garnkami trzeba dokupić komplet łyżek i innych niezbędnych drobiazgów wykonanych z teflonu lub drewna, gdyż metalowe sprzęty niszczą teflonową powierzchnię.

Podsumowując naszą recenzję, zauważam, że planując zakup nowego zestawu naczyń przede wszystkim należy zacząć od tego, jaki rodzaj pieca masz w swojej kuchni i ile pieniędzy jesteś skłonny wydać na nowy zestaw. Następnie, w oparciu o to, co najczęściej gotujesz, możesz poprawić swoje pragnienia. Sam radziłbym nie brać kompletnych zestawów, ale mieszanych, czyli np. 3 garnków różnej wielkości ze stali nierdzewnej, 1-2 ceramiki lub szkła, 1 teflon. Dzięki takiemu zestawowi można gotować na kuchence iw piekarniku oraz zupełnie inne danie. Ale nie zapominaj o swoim budżecie io tym, że na przykład garnki teflonowe będą musiały się zepsuć, aby uzyskać teflonowy zestaw przyborów kuchennych.

Teraz jeszcze kilka słów o objętości garnków i do czego każdy się nadaje. Kupując komplet garnków koniecznie trzeba kupić garnek do zup. Powinien to być pokaźny garnek dla całkowitej liczby członków rodziny. To musi być głębokie. Dla czteroosobowej rodziny odpowiedni jest czterolitrowy garnek. Dla dwuosobowej rodziny – dwulitrowy. W tych zapiekankach do zup możemy ugotować marynatę , zupę serową z klopsikami i wiele innych pysznych pierwszych dań.

Dla miłośników kompotów i galaretek, domowych preparatów, będziesz potrzebować dużej i głębokiej patelni o pojemności 5 litrów i większej. W takim rondelku smażę też ciasta, zanurzając je w oleju, który nie wyskakuje ze ścian mojego „wielkiego obrońcy”. W takich doniczkach można zrobić nadzienia do wekowania na przykład ogórków, a także przygotować domowe kompoty na zimę, zrobić dżem itp. I oczywiście na sałatkę dla dużej firmy, na niektóre wakacje nie możesz tego zrobić. Na przykład miażdżę noworoczną zimową sałatkę na dużej patelni.

I oczywiście nie można obejść się bez małych 1-2 litrowych garnków, w których można gotować owsiankę ryżową , gotować jajka lub niektóre warzywa, makaron na przystawkę i wiele więcej. W najmniejszych garnkach możemy przygotować sosy np. Sos beszamelowy do Cannelloni z mięsem mielonym.

Teraz, po otrzymaniu wielu przydatnych informacji na temat doniczek, czym są i do czego się nadają, mam nadzieję, że z łatwością odpowiesz sobie, które i jak wybrać. Twój nowy zestaw patelni stanie się naprawdę dobrym pomocnikiem w gotowaniu.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author