Jakie są najzdrowsze orzechy?

Zdjęcie z: dary-prirody.su

Orzech laskowy

W skład owoców leszczyny wchodzą tłuszcze, białka, cukier, witaminy i sole żelaza. Jądra są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym i cukierniczym. Uprawiane są w celu wyrobu nadzień do ciast, lodów, chałwy i innych słodyczy. Orzechy laskowe są spożywane na surowo, smażone i suszone.

Specjalne napoje przygotowywane są z orzechów, które lekarze przepisują osłabionym pacjentom. Z orzechów laskowych powstaje oliwa o dużej wartości odżywczej i przyjemnym zapachu. Orzech laskowy to surowiec do produkcji farb i lakierów, perfum i mydeł. W sklepach spożywczych można kupić gęste i pikantne likiery orzechowe.

Migdałowy

Pestki migdałów zawierają znaczną ilość tłuszczu (do 50%) i białka (do 30%). Migdały zawierają również węglowodany, witaminy (B, E, K), błonnik i różne minerały. Istnieją dwa rodzaje owoców migdałowca: słodkie i gorzkie. Praktycznie nie je się migdałów, które mają gorzki smak. Wykorzystywany jest do produkcji perfum i wód toaletowych.

Ze słodkich migdałów wyrabia się ciastka, marcepan i nadzienie z ciasta francuskiego. Wysokokaloryczny olej migdałowy wytwarzany jest z owoców orzecha, który jest używany w przemyśle cukierniczym. Odmiana słodka może być spożywana na surowo lub pieczona. Owoce dzikich migdałów zawierają kwas cyjanowodorowy i benzaldehyd. Substancje te mogą powodować poważne zatrucia.

Orzech włoski

Owoce orzecha włoskiego mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają dużą ilość kwasu askorbinowego, tłuszczów, białek i witamin. Ponadto w orzechach obecne są garbniki, błonnik i węglowodany. W skład owocu wchodzą również minerały następujących pierwiastków chemicznych:

Fosfor;

Potas;

Magnez;

Wapń;

Żelazo;

Aluminium;

Mangan;

Cynk.

Z orzechów włoskich wyrabia się wyroby cukiernicze i koncentraty witaminowe. Ekstrakt z owoców orzecha włoskiego jest stosowany w leczeniu chorób serca, wątroby i mózgu. Orzechy włoskie zmieszane z miodem są używane w medycynie ludowej. Uzdrowiciele przepisują tę miksturę mężczyznom cierpiącym na zaburzenia erekcji. Do produkcji juglonu wykorzystuje się skórkę niedojrzałych orzechów.

Pistacje

Owoc drzewa pistacjowego to wysokokaloryczny produkt zawierający do 50% tłuszczu. Przed użyciem są moczone w słonej wodzie, suszone i lekko smażone na patelni. Orzechy zawierają błonnik pokarmowy, węglowodany, makro- i mikroelementy. Pistacje mają unikalny skład aminokwasów.

W orzechach obecne są następujące związki chemiczne:

Izoleucyna;

Tryptofan;

Glutamina;

Leucyna;

Fenyloalanina;

Alanin i inni.

Z pistacji robi się masła orzechowe, słodycze i kremowe zupy. Orzechy działają tonizująco na organizm i wzmacniają układ odpornościowy. Lekarze polecają je pacjentom cierpiącym na zespół chronicznego zmęczenia. Regularne spożywanie pistacji pomaga zapobiegać rozwojowi anemii, gruźlicy, wrzodów żołądka i zaćmy.

Nerkowiec

Ten rodzaj orzechów jest uważany za hipoalergiczny. Orzechy nerkowca zawierają dość dużą ilość tłuszczu (do 40%), witamin i minerałów. Owoce anakardium zachodniego są wykorzystywane do produkcji farb i lakierów, leków, fungicydów i przeciwutleniaczy. Orzechy nerkowca nadają się do ozdabiania różnych wyrobów cukierniczych. Orzech jest podstawowym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej.

Orzechy indyjskie to produkt leczniczy, który znalazł zastosowanie w medycynie ludowej na całym świecie. Orzechy nerkowca są stosowane w leczeniu nadciśnienia, zapalenia oskrzeli, astmy, biegunki i innych chorób. Przed użyciem nakrętkę należy obrać i zapalić. W przeciwnym razie żrące substancje znajdujące się między skorupką a owocem mogą podrażniać skórę.

Przeciwwskazania

Jedz orzechy z umiarem. Zasada ta jest szczególnie ważna dla osób z nadwagą i wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Niektórzy ludzie mają indywidualną nietolerancję na owoce drzew orzechowych. Osoby cierpiące na reakcje alergiczne powinny uzgodnić swoje menu z lekarzem prowadzącym.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author