Różowa czekolada to słodka nowość, której nie można się oprzeć.

Różowa czekolada to słodka nowość, której nie można się oprzeć.

Widziałeś kiedyś różową czekoladę? Pojawił się on na rynku stosunkowo niedawno i jest, zdaniem producentów, całkowicie naturalnym, nielakierowanym produktem. Dowiedz się, jakie są właściwości różowej czekolady, jak bardzo różni się ona od zwykłej brązowej czekolady i czy może stać się alternatywą.

Wielu znawców tej słodyczy uważa, że prawdziwa czekolada musi mieć jak najwięcej kakao, co nadaje jej piękny ciemnobrązowy kolor. Dlatego nadal trwa debata na temat białej czekolady, która w ogóle nie zawiera kakao, a jedynie masło kakaowe, mleko, cukier i inne dodatki.

Ostatnio na rynku pojawiła się kolejna odmiana ulubionych przysmaków – nie brązowa, nie biała, ale zawierająca kakao i wciąż delikatny różowy kolor. Różowa czekolada. Co to jest?
Po raz pierwszy została ona zaprezentowana we wrześniu 2017 roku w Szanghaju i wywołała prawdziwe poruszenie w mediach i wśród cukierników. Receptura różowej czekolady została opatentowana przez “słodkiego giganta” – szwajcarski koncern Barry Callebaut. Jak się robi ten przysmak? Nie jest to do końca jasne, ponieważ firma trzyma wszystkie szczegóły w tajemnicy. Producent gwarantuje jednak, że różowa czekolada jest naturalnym przysmakiem zawierającym prawdziwe kakao i nie zawiera naturalnych lub nawet bardziej syntetycznych barwników. Najprawdopodobniej sekret innowacji kulinarnych tkwi w przetwarzaniu ziaren kakaowych, które zachowują swój różowy odcień.

Właściwości różowej czekolady i to, jak bardzo różni się ona od prostej

Różowa czekolada nie różni się zbytnio od tradycyjnej. Możesz wcierać go w chipsy, rozpuścić, uformować w batoniku lub figurkę, albo zalać ciastem lub babeczką. Ma jednak nieco inny smak i nieco inną konsystencję. Różowa czekolada smakuje jak kwaśno-słodka czekolada, z wyczuwalną jagodową nutą i rozpływa się cienko w ustach.

Jest bardzo delikatny i orzeźwiający, więc można go ponosić i jeść więcej niż zwykle. Należy jednak pamiętać, że różowa czekolada ma taką samą ilość kalorii jak tradycyjna czekolada (zazwyczaj około 500 kcal).

Oczywiście, różowa czekolada nie jest jeszcze tak powszechnie dostępna jak brązowa i biała. Jednak już teraz można go kupić w sklepach internetowych, gdzie można znaleźć bary wzbogacone różnymi nadzieniami owocowymi, orzechami, cukrem, złotymi płatkami.

Wszystko to wygląda bardzo ładnie i będzie wspaniałym prezentem dla ukochanej osoby – na przykład romantycznym prezentem dla ukochanej dziewczyny.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author