Sok z buraków – eliksir zdrowia i młodości

Zdjęcie z: dary-prirody.su

Buraki to dobrze znane warzywo, które od dawna jest stosowane w żywieniu dietetycznym i leczniczym. Spożywany gotowany lub pieczony przynosi organizmowi niezaprzeczalne korzyści, a napój z niego ma jeszcze cenniejsze walory i można go porównać z eliksirem zdrowia i młodości. Aby uzyskać wysoki efekt z soku z buraków, należy szczegółowo zbadać jego korzystne właściwości i przeciwwskazania.

Sok z buraków: skład i główne działania

Zawartość kalorii w czerwonym warzywku korzeniowym jest niewielka – 40-42 kcal na 100 g. Jego skład jest dość złożony i różni się w zależności od odmiany. Głównym składnikiem tego bordowego napoju jest błonnik z pektyną o niskiej masie cząsteczkowej. Te błonniki pokarmowe zapobiegają gromadzeniu się metali ciężkich, substancji radioaktywnych w organizmie oraz hamują rozwój szkodliwych bakterii w jelitach. Ponadto sok z buraków zawiera:

  • pigmentowa betaina;
  • witaminy z grupy A, B, PP, E,
  • makroelementy: fosfor, potas, magnez, sód, wapń;
  • pierwiastki śladowe: mangan, jod, siarka, chlor, żelazo;
  • kwas jabłkowy i szczawiowy;
  • saponiny (wolne od azotu związki organiczne);
  • flawonoidy;
  • aminokwasy: tryptofan, treonina, izoleucyna i inne pierwiastki;
  • fruktoza, glukoza i sacharoza.

Dzięki cennemu składowi sok z buraków ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające naczynia włosowate, oczyszczające i łagodzące.

Jak przygotować napój leczniczy

Buraki powinny mieć kształt kulisty lub cylindryczny z gładką skórką. Jego miąższ powinien mieć jasny bordowy kolor i równomierną strukturę bez jasnych smug i twardych wtrąceń. Sok z niego przygotowuje się za pomocą blendera lub sokowirówki. Jeśli ich tam nie ma, można zetrzeć kawałki warzyw na plastikowej tarce (po przereagowaniu z metalem utlenia się i traci swoje właściwości) i wycisnąć powstałą masę przez czystą gazę.

Ważną kwestią jest to, że nie możesz pić świeżo przygotowanego soku z buraków. Powinien być podawany w lodówce pod szczelną pokrywką przez co najmniej dwie godziny. Następnie piankę usuwa się z napoju i wlewa do innego pojemnika. Osad pozostający na dnie jest bezużyteczny.

Zaleca się przechowywanie gotowego produktu pod pokrywką w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Substancje lecznicze szybko z niego znikają, więc długotrwałe przechowywanie jest niepożądane. Zaleca się stosowanie świeżych buraków rozcieńczonych sokami z innych owoców i warzyw lub wodą.

Przydatne właściwości soku z buraków

Napój pomaga przy nadciśnieniu, zaburzeniach trawienia i niewydolności wątroby. Osobom cierpiącym na anemię polecany jest szczególnie jako lek stymulujący hematopoezę i zwiększający hemoglobinę. Sok z buraków jest również wskazany w przypadku następujących chorób:

  • chroniczne zatwardzenie;
  • niedoczynność tarczycy;
  • wysoki cholesterol;
  • otyłość;
  • żylaki i zakrzepowe zapalenie żył;
  • artretyzm;
  • zaburzenia widzenia związane z uszkodzeniem siatkówki.

Dobroczynne właściwości soku to także zmniejszenie osłabienia, nieuzasadnionego niepokoju, poprawa pamięci i koncentracji. Doskonale pomaga przy bezsenności i pozostaje najlepszym sposobem na utrzymanie sił po ciężkiej chorobie i długim wysiłku fizycznym.

Ostatnią z odkrytych właściwości buraków była jego skuteczność w leczeniu raka. Faktem jest, że zawarta w nim betaina zapobiega zaburzeniom w strukturze komórek i walczy ze wzrostem wolnych rodników. W rezultacie zahamowany zostaje wzrost guza. Ta cecha soku z buraków pomaga osobom z onkologią płuc, żołądka, skóry, białaczką i regeneracją organizmu po chemioterapii. Jest również stosowany jako środek znieczulający przy bólach zębów, migrenach, algomenorrhea. Jego działanie przeciwbakteryjne i rewitalizujące jest również pomocne w leczeniu przeziębień, chorób skóry i wypadania włosów.

Sok z buraków polecany jest przyszłym mamom przy obrzękach, nadciśnieniu, niskim stężeniu hemoglobiny, niedoborze jodu i zaparciach. We wszystkich przypadkach kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem przed wypiciem.

Przeciwwskazania do stosowania napoju

Zaczynając brać sok z buraków, należy wziąć pod uwagę, że ma on wiele przeciwwskazań. Dlatego jego stosowanie jest niepożądane dla osób cierpiących na kamicę moczową i cukrzycę. W pierwszym przypadku zwiększa prawdopodobieństwo przesuwania się kamieni, co jest niezwykle niebezpieczne. Drugą rzeczą do zapamiętania jest to, że buraki zawierają dużo cukrów. Nie zaleca się picia soku z następującymi diagnozami:

  • zwiększona kwasowość i wrzody żołądka;
  • osteoporoza;
  • częsta biegunka;
  • niedociśnienie;
  • dna;
  • choroby trzustki i nerek.

Pojawienie się osłabienia, dreszczy, nudności i zawrotów głowy po przyjęciu napoju wskazuje na indywidualną nietolerancję jego składników. W przypadku ich wystąpienia konieczne jest przerwanie leczenia.

Sok z buraków może łatwo poprawić swoje zdrowie, jeśli używasz go jako środka terapeutycznego w kompleksie podstawowej terapii. Należy jednak pamiętać, że lepiej skorzystać z tego po konsultacji z lekarzem.

 

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author