W jaki sposób zielona kawa jest przydatna i szkodliwa?

Zdjęcie z: dary-prirody.su

Drzewo kawowe to wiecznie zielona roślina należąca do rodziny Madder. W niektórych przypadkach wysokość drzewka kawowego sięga 8 metrów. Istnieje około 100 rodzajów drzewek kawowych. Do produkcji słynnego napoju używane są tylko dwie odmiany roślin (arabska i kongijska). Etiopia jest uważana za kolebkę kawy.

Białe kwiaty kawy wydzielają specyficzny tropikalny aromat. Jagody kawy burgundowej są eliptyczne. Małe szaro-zielone nasiona znajdują się pod miąższem jagód. Korzenie drzewa są krótkie i mocne. Pień pokryty zielonkawą korą.

Liście przeciwne, faliste, umieszczone na krótkich ogonkach. Owoce kawowca są spożywane zarówno palone, jak i surowe. W tym drugim przypadku mówimy o tak zwanej zielonej kawie. Napój sporządzony z mielonych zielonych ziaren kawy ma jasnobrązowy kolor i gorzki smak.

Korzystne cechy

Owoce kawowca zawierają cukier, tłuszcze, białka, alkaloidy, olejki eteryczne i kofeinę. Jedzenie surowych owoców kawy zwiększa sprawność umysłową i fizyczną.

Zielona kawa normalizuje poziom glukozy we krwi i wspomaga odchudzanie. Ponadto wywar z nieprażonych zielonych owoców ma następujący wpływ na organizm ludzki:

Zmniejsza ilość cholesterolu i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów;

Aktywuje metabolizm;

Zapobiega rozwojowi procesu zapalnego;

Poprawia pamięć i koncentrację;

Usuwa toksyny.

Ekstrakt z zielonej kawy służy do przygotowania specjalnego olejku poprawiającego kondycję skóry, paznokci i włosów.

Preparaty na bazie ekstraktu kawy przyspieszają gojenie się ran i oparzeń.

Osoby cierpiące na migrenę zauważają, że zielona kawa zmniejsza intensywność bólu.

Przeciwwskazania

Zielona kawa nie jest polecana mieszkańcom cierpiącym na nadciśnienie, wrzód trawienny i choroby serca.

Przedawkowanie kofeiny może powodować bezsenność, drażliwość i zaburzenia trawienia.

Nie należy łączyć zielonej kawy z paracetamolem. Mieszanie kofeiny z lekiem prowadzi do powstania toksycznych związków, które mogą powodować zatrucie.

Długotrwałe spożywanie zielonej kawy może prowadzić do uzależnienia psychicznego. Jeśli dana osoba nie wypije kolejnej filiżanki napoju, mogą pojawić się objawy odstawienia. Osoba cierpiąca na teizm (uzależnienie od kofeiny) staje się niespokojna i nerwowa. Ma drżenie kończyn, kołatanie serca i zasadowicę oddechową.

Wyniki

Kawa to strategiczny produkt spożywany codziennie przez około 2 miliardy ludzi. Każdego roku na całym świecie uprawia się miliony ton jagód kawy.

Duże międzynarodowe gospodarstwa rolne zarabiają dziesiątki miliardów dolarów na sprzedaży słynnego napoju. Drzewa kawowe są uprawiane w około 80 krajach.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author