Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Aby szybko i satysfakcjonująco nakarmić całą rodzinę, wystarczy ugotować domową mieszankę mięsną z warzywami. To nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Miękkie i soczyste mięso doskonale uzupełni bogaty smak pomidorów i warzyw.

Oprócz pulpy mięsnej można stosować wędzonki, parówki czy parówki, a także inne wędliny. Nie ma ograniczeń co do wyboru grzybów. Mogą to być okazy suche, marynowane lub świeże. To danie można podawać jako dodatek do przystawki, jako pierwsze danie lub po prostu jako zimną przystawkę.

Mieszanka mięsna z wołowiną, grzybami i kapustą

Ten prosty przepis pomoże Ci przygotować drugie danie.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne daniaZupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Do mieszanki mięsnej z wołowiną, grzybami i świeżą kapustą potrzebne są następujące składniki:

  • 500 g miazgi wołowej;
  • 200 g pieczarek;
  • 500 g kapusty;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • 200 ml soku pomidorowego;
  • 1 kawałek papryki;
  • 20 g soli;
  • 70 ml oleju roślinnego;
  • mielony czarny pieprz do smaku;
  • 5 gałązek bazylii i kopru;
  • ziarna kminku (kminek) na czubku noża.

Drobno posiekaj kapustę i posol, pamiętaj ręką o lepszym wyciskaniu soku. Zetrzyj tam marchewki na grubej tarce i dodaj paprykę pokrojoną w paski. Wszystko wymieszaj i odstaw. W międzyczasie opłucz mięso i usuń je z opłucnej, pokrój w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej i dusić mięso na złoty kolor z dodatkiem przypraw, a co najważniejsze, nie przesuszać i w razie potrzeby dolać wody. Dodać posiekane grzyby na patelnię podczas gotowania mięsa. Gotuj przez 5 minut i dodaj mieszaninę warzyw w to samo miejsce. Dusić przez około 20 minut na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką. Następnie dodaj napój owocowy, zioła i pokrojoną w kostkę cebulę, wymieszaj, gotuj 10-15 minut.

Solanka z wieprzowiną, piersią z kurczaka i grzybami

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne daniaZupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Pikantna przystawka z wędzonymi mięsami i fasolą jest idealna do każdego posiłku.

Aby przygotować przepis na mieszankę mięsną z wędzoną piersią i grzybami, będziesz potrzebować:

  • 400 g miazgi wieprzowej;
  • 200 g wędzonej piersi z kurczaka;
  • 400 g dowolnych grzybów;
  • 300 g fasoli sałatkowej gotowanej do miękkości;
  • 100 ml oleju słonecznikowego;
  • 1 cebula;
  • 30 g pasty pomidorowej;
  • 20 g soli;
  • 3 gałązki kopru i zielonej bazylii;
  • mielony czarny pieprz na czubku noża.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Umyj wieprzowinę i obierz z folii, pokrój w kostkę.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Rozgrzej olej na głębokiej patelni i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę na półpierścienie i smażyć z mięsem przez 10 minut.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Pierś pokroić w drobną kostkę i wraz z pozostałymi produktami ułożyć na patelni razem z fasolą.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy niewielką ilością wody, soli, pieprzu i wlać do podsmażenia.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut i podając posypać ziołami.

Zupa mięsna solanka z wołowiną, kiełbasą i grzybami

Jako pierwsze danie, solanka jest bardzo popularna ze względu na bogaty smak. Jest łatwy w przygotowaniu, więc każda gospodyni może to zrobić.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne daniaZupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Do zupy mięsnej z wołowiną, kiełbasą i grzybami potrzebujesz:

  • 1,5 l bulionu wołowego;
  • 300 g gotowanej wołowiny;
  • 200 g kiełbasek śmietankowych;
  • 200 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 1 marchewka;
  • 50 g oliwek w puszkach;
  • 100 g kapusty;
  • 4 kawałki cytryny;
  • 50 ml oliwy z oliwek;
  • 200 ml soku pomidorowego z miąższem;
  • 5 gałązek pietruszki;
  • sól dla smaku;
  • 3 g czerwonej papryki kredowej.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne daniaZupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na oleju na patelni przez 3-4 minuty, następnie dodaj do niej pokrojone pieczarki i smaż przez kolejne 7-8 minut. Następnie pokrój marchewki w paski i wyślij na patelnię z warzywami na 5 minut.

Ugotowaną kiełbasę, pomidor, pokrojone w kostkę kiełbaski i mięso, oliwki, sól, pieprz i kapustę włożyć do gotującego się bulionu. Gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekane zioła i cząsteczki cytryny.

Mieszanka mięsna z wołowiną, ogórkami konserwowymi i grzybami

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne daniaZupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Zupa gotowana z konserwami ma szczególny smak. Jasny i umiarkowanie kwaśny smak zadowoli wszystkich domowników i gości.

Aby przygotować mieszankę mięsną z wołowiną, kiszonymi ogórkami i grzybami, będziesz potrzebować:

  • 1,5 litra bulionu wołowego;
  • 400 g gotowanej wołowiny;
  • 3 kiszone ogórki;
  • 200 g marynowanych grzybów;
  • 50 g kaparów w puszkach;
  • 40 g marynowanych oliwek;
  • 1 cebula;
  • 4 gałązki kopru;
  • 200 ml sosu pomidorowego Krasnodar;
  • 5 gałązek zielonej cebuli;
  • 50 ml oleju roślinnego;
  • 1 kawałek żółtej papryki;
  • 40 g soli;
  • mielony czarny pieprz według własnego uznania;
  • 200 g kapusty.

Cebulę i pieprz pokroić w paski, smażyć na oleju 8-10 minut. Zagotuj bulion i wlej do niego zasmażaną, solą i pieprzem. Zmiel mięso w kostkę i wyślij do ugotowania. Ogórki obrać ze skórki i pestek, pokroić w paski i wlać do bulionu wraz z oliwkami, sosem, siekaną kapustą, plastrami marynowanych grzybów i kaparami. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Podawaj z drobno posiekanymi ziołami.

Pyszna prefabrykowana mieszanka mięsna z suszonymi grzybami

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne daniaZupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Bardzo smaczna mieszanka mięsna z ziemniakami i suszonymi grzybami jest przygotowywana prosto i szybko.

Wymaga to następujących składników:

  • 1,5 litra bulionu z kurczaka;
  • 400 g gotowanej piersi z kurczaka;
  • 100 g mlecznych kiełbas;
  • 100 g wędzonej kiełbasy;
  • 100 g szynki;
  • 5 ziemniaków;
  • 200 g suszonych grzybów;
  • 1 cebula;
  • 30 g kaparów w puszkach;
  • 30 g oliwek w puszkach;
  • 5 plasterków cytryny;
  • 5 gałązek kopru;
  • 40 g soli;
  • 3 g mielonego czarnego pieprzu;
  • 50 ml oleju słonecznikowego;
  • 200 ml soku pomidorowego.

Zupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne daniaZupa mięsna solanka z grzybami: przepisy na pyszne dania

Grzyby należy najpierw namoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, a następnie osobno gotować w słonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę oraz pokrojone w kostkę grzyby przez 15 minut.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu i podsmażać. Pierś, kiełbaski, szynkę i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i wlej do wrzącego bulionu. Gotuj przez 15-20 minut, a następnie wlej napój owocowy, sól i pieprz. Gotuj jeszcze przez 10 minut, dodaj kapary, oliwki i zioła na 3-4 minuty przed końcem gotowania. Podawać z kawałkami cytryny.

Julia Wisniewski
Julia Wisniewski
Rate author